Golden Drum Nemes Juli verseny

Brief


HÁTTÉR ÉS PROBLÉMA

A túlzott energiaital fogyasztás komoly probléma ma Magyarországon, egészségügyi következményei az alkoholizmussal vagy akár a drogtúladagolással is összehasonlíthatóak, mégsem ennek megfelelően van a köztudatban, szabályozása pedig minimális az említettekhez képest.

Kifejezetten komoly probléma ez a fiatalok körében, ahol az energiaitalok menő és elérhető üdítőként fogynak sokak közt. Már a 12-17 év közöttiek közül is minden harmadik fiatal fogyaszt rendszeresen energiaitalt. A magyar kamaszok 78%-a fogyaszt energiaitalt és 13%-uk számít nagyivónak. (1) Minden ötödik 10-14 közötti energiaitalt reggelizik - feltételezhetően a felnőttek reggeli kávézós szokásaira hajazva. (2)

A legtöbben nincsenek is tisztában azzal, hogy hogyan hatnak az energiaitalok a szervezetre, vagy hogy a különböző energiaitalok, amiket levehetnek a polcról mennyi koffeint vagy egyéb káros anyagot tartalmaznak.

És két kiemelten kockázatos helyzet van, ami a fiatalok 58%-ára jellemző: (3)

  • Partihelyzetben alkohollal együtt fogyasztás: Elterjedt az energiaital + rövidital típusú longdrink, pedig nagyon veszélyes, főleg a fiatal szervezetekre. Mindkét ital dehidratáló hatású, felgyorsítja a kiszáradást. És mivel az energiaital tompítja az alkohol hatását, így sokan észre sem veszik mennyi alkoholt ittak, viszont az energiaital hamarabb felszívódik, az alkohol hatása löketszerűen jelentkezik. Emellett ez a kombináció akár kisebb ismeret szívproblémákat annyira felnagyíthat, hogy már néhány ital rosszullétet okozhat, életveszélyes lehet.
  • Sportolás, nagyobb fizikai terhelés melletti fogyasztás: A kiszáradás, akár ehhez kapcsolódó rosszullét, ájulás kockázata akkor is megnő, ha sportolás mellett, közben fogyasztanak energiaitalt, mégis él az a tévhit, hogy az edzés mellé érdemes néhány energiaitallal “gyűjteni” energiát.

A fenti jelenségek a tiniknél azért is különösen veszélyesek, mert nagy társaságokban, osztályokban egymást befolyásolják fogyasztási szokásaikkal, így gyorsan terjedhet az, hogy menő egy energiaital-vodkát inni buliban vagy edzés után feltöltődni egy energiaitallal.


CÉLCSOPORT

Tinik (kb. 12-17 közöttiek), akik hajlamosak lehetnek rászokni a rendszeres fogyasztásra


FELADAT

Találjatok ki olyan kommunikációs aktivitást, megoldást, ami ráveszi a tiniket, hogy csökkentsék az energiaital fogyasztásukat. Edukáljuk a tiniket az energiaital fogyasztás hatásairól, érjük el hogy jobban tisztában legyenek azzal, mikor és milyen mennyiséggel teszik ki magukat nagyobb kockázatnak.


(1) Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata
https://index.hu/techtud/egeszseg/2019/07/12/sulyosbithatjak_a_rejtett_szivbetegsegeket_az_energiaitalok/

(2) az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2012-es felmérése
http://valasz.hu/itthon/betegge-isszuk-magunkat-az-energiaital-fogyasztas-lopakodo-veszelyei-112565

(3) Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata
https://index.hu/techtud/egeszseg/2019/07/12/sulyosbithatjak_a_rejtett_szivbetegsegeket_az_energiaitalok/


Leadási paraméterek:

PDF-ben , maximum 10 slideban várjuk a prezentációkat.

Díjazás


A győztes art director és copywriter páros belépőjegyet kap a Golden Drum fesztiválra és bruttó 100.000 Ft költőpénzt.

Nyertes pályázat

Az új taktikád

Dobrik Georgina (Geometry Global)
Gelencsér Milán (Mito)

letöltés